Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak stabil, esnek ve ötümlü bir strüktürda olmalı, iyi bir aromaya ve tertipli yanmayı sağlayacak katıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf kılıklı katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı yüce miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de birfena bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey gerçek bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet gerçek bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tat maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. cümle hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko bağlamak bağırsakindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada bağırsakilen bir puro mefkûre gönen değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine bakarak gayet yaraşır ve bağırsakilebilir en kâmil değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir şahsiyet bu gönen değerinin puroya günah edilen bir fehamet olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen ayrımı ortada gidip gelmeden cümle aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen değerleri neyi değiştirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna mevsim ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en oflaz fehamet bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız molekül ortalama 6 kamer içinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen tevdi üzerine kurulu bu sistem sıcaklıktan mutlak olmadığı bağırsakin makul bir mevsim içinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca lüks hararet değişimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen değeri bulmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu fehamet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek vasatı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz yüce gönen olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in kalıcı ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile birlikte yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en oflaz şık olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem gönen iktibas hem gönen tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Tün gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüce gönen değerlerinde çift taraflı çhileışarak sabit bir gönen değeri sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.